juustutegu

Vaata eelmist teemat Vaata järgmist teemat Go down

juustutegu

Postitamine  Kilu-Mari on Püh Jan 09, 2011 6:51 pm

Ma ise olen teinud Soomest ostetud juuretisega aga sellega pole ma veel õige koguseni jõudnud. Krigiseb veel hamba all.
Tean, et saab teha meie 30% äädikaga ja valgeveiniäädikaga( sellega kah keeruline kättesaamiselugu)
Mind huvitab milline see juust tuleb äädikaga ja koguste suhet tahaks teada. Mul kõik piim arvel ja katsetamiseks lihtsalt ei jagu

Kilu-Mari

Postituste arv : 91
Join date : 09/01/2011
Age : 33

Tagasi üles Go down

Kitsejuustu tegemine äädikaga.

Postitamine  Pennu on Püh Jan 09, 2011 7:53 pm

Mina pole selle laabini veel jõudnud ja teen siiamaani äädikaga.
Meie pere sööb hea meelega ja kogu aeg jääb puudu.
Kaks kitse on tiined ja kaks on lüpsil nii, et saan korra seepi teha ja kohvi peale, ülejäänud läheb juustuks.
Panen siia retsepti, mille järgi ise teen:
8l piima
2spl. 30% äädikat
Piim kuumutada segades umbes 80-90-ni ja lisada äädikas, lasta seista pool tundi.
Pane valmis tihe sõel ja marli 2X-ne peale, lapi otsad ilusti peale lappesse ja pane raskuseks 1,8l purk(sellest piisab ei tule liiga kuiv).
Nüüd las seisab 24t. ja võid seejärel lõigata kuubikud ning asetada õrnsoolvette purki. Meie lõikame viilud kohe võileiva peale. Selline maitsev FETA juust.
Head isu Very Happy
PS: kui näed äädikat pannes, et ei toimu midagi, lisa juurde. Vadak peab hakkama eralduma. Koguseid võib piimahulga järgi sobivamaks teha, kas rohkem või vähem.


Viimati muutis seda Pennu (Esm Jan 10, 2011 12:24 pm). Kokku muudetud 1 kord
avatar
Pennu

Postituste arv : 39
Join date : 07/01/2011
Age : 60

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  Ann on Esm Jan 10, 2011 11:53 am

See äädikaga tehtud juust nagu rohkem kohupiimajuust, mitte päris ehtne juust. Laapi on väga lihtne saada KS kontorist Tallinnast, saadavad ka postiga. 0,5L pudelike maksis miskine 165.- eelmine aasta ja pudelist jätkub väga kauaks, sest 10L piima kohta läheb 2,5-3,5ml laapi. Juust ei kriuksu hamba all siis kui lasta tal laagerduda, mida kauem laagerdub seda pehmemaks ja maitsvamaks muutub.

Ann

Postituste arv : 17
Join date : 30/10/2010
Age : 36

Tagasi üles Go down

Juustutegu.

Postitamine  Pennu on Esm Jan 10, 2011 12:29 pm

Juustude tegemisviise ja sorte on väga palju erinevaid. Siia võiks kirja panna juustu retsepte, mõnel on väljakujunenud oma nipid.
Neid pehmeid juuste saab maitsestada erinevate maitseainetega.
avatar
Pennu

Postituste arv : 39
Join date : 07/01/2011
Age : 60

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  Kilu-Mari on Esm Jan 10, 2011 12:37 pm

köömned ja sool on tavaline. Kas olete basiilikuga proovinud?
Kuna kuivatatud mulle ei istu siis mõtlesin värskega teha. Aga kuidas? Hakkin ära ja pudistan sisse või siis äkki basiilik oliiviõli sisse ligunema ja siis hiljem juust sinna sisse pista?

Kilu-Mari

Postituste arv : 91
Join date : 09/01/2011
Age : 33

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  Pennu on Esm Jan 10, 2011 12:52 pm

Väga huvitav mõte, pole basiilikuga teinud. Proovi ära ja anna teada.
Meil osad pereliikmed pirtsutavad nina, kui näevad köömneid. Olen teinud köömned pudiks ja siis kasutanud väheke. Tilli ja peterselliga maitseb hästi.
avatar
Pennu

Postituste arv : 39
Join date : 07/01/2011
Age : 60

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  tavakasutaja on Reede Jan 14, 2011 4:02 pm

Olen sama retsepti järgi saanud lehmapiimast tehtud värsket juustu. Kasutati Santa Maria maitseaineid kahe erienva maitse tarvis nagu küüslaugusool ja miskit paprikasegu oli ka. Mõnusalt mahe maitsega, siis olen veel seda rohelise seguga proovinud, kus võis ka basiilikut ja kõike muud sees olla. Minu arvates on nende maitsestamisega nii, et juustu ennast ei tohiks liiga palju olla. Oleme söönud koguaeg ühe perenaise 200gr paprikaseguga juustutükke, maitsestatud parajalt. Teine perenaine aga tegi 500gr tükke ja selle rohelise seguga...efekt kadus kuskile ära....või oli see roheline segu iseenesest liiga lahja.
Pennu, mis juustu kaal tuli selle koguse piima kohta?

tavakasutaja

Postituste arv : 268
Join date : 26/07/2010

http://kitsedlambad.createforum.eu

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  Pennu on Laup Jan 15, 2011 5:04 pm

Juustu kaalu ma ei saa enne järgmist juustutegu öelda. Mul veneaja kaal, keeran ise seda sifferplaati ja kindel on see, et miski pole kindel Razz
Pole sellepeale tulnud, et valmiskauppa kaaluda. Silmajärgi on ikka tublisti alla poole piima koguse.
Kuid üks asi veel, ma kogun kitsepiima kilekottidesse, mis on mõeldud jääkuubikute tegemiseks. Seisab kauem ja hea panna kohvi sisse.
Olen kuulnud, et mõni kasutab neid piimajääkuubikuid(vahva sõna sai Laughing ) seebi tegemiseks.
avatar
Pennu

Postituste arv : 39
Join date : 07/01/2011
Age : 60

Tagasi üles Go down

Juustude tegemise raamat.

Postitamine  Pennu on Püh Jan 16, 2011 11:31 am

Sai kunagi ostetud üks väga väärt raamat "Kodutehtud juustud". Selles raamatus on juhiseid 50 maitsva juustu tegemiseks. Alates kergematest juustudest ja kuni igasugu hallitusjuustudeni välja, lamba-, kitse- ja lehma piimast.
Soovitan osta, kel vähegi huvi juustutegemise vastu.
Mulle meeldib, et on kirja pandud kõik juustutegemise algtõed ja asendus variandid, kui miskit ei ole võimalik kätte saada.
Ma ei tea kas see raamat veel müügis on? Kui seda saada ei ole, olen nõus siia ümberkirjutama mõned vajalikud teadmised ja retseptid.
avatar
Pennu

Postituste arv : 39
Join date : 07/01/2011
Age : 60

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  Pennu on Püh Jan 16, 2011 11:44 am

Tavalise äädika asemel võib kasutada ka sidrunimahla või veiniäädikaid.
avatar
Pennu

Postituste arv : 39
Join date : 07/01/2011
Age : 60

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  tavakasutaja on Püh Jan 16, 2011 3:24 pm

Panin sinu soovitatud rmt üldnimekirja alafoorumis ning näitasin ka ära, kus rmt on võimalik hetkel osta.Tänud soovituste eest!

tavakasutaja

Postituste arv : 268
Join date : 26/07/2010

http://kitsedlambad.createforum.eu

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  tavakasutaja on Kolm Jan 19, 2011 1:15 pm

Minul juustutegemise kogemus puudub, otsustasin proovida lehmapiimaga ja väiksemat kogust Pennu antud retsepti järgi, lugesin ka internetist võrdlevaks infot,aga pehmelt öeldes, esimene kord läheb ikka aia taha.
Ennast häiris, püsiv kollakas värvus, kuigi ise olen söönud ilusaid valgeid. Maitse oli paigas. Aga, vist panin liiga raske asja peale, jube mure tuli, kuid üheskoos seisis. Mis nüüd valesti läks?
Märkasin, et juustu sisse on parem panna purustatud maitseained mitte jahvatatud (kaovad juustu sisse ära). Mulle meeldib kohe märgatavad tükikesed nagu seda on nt pipar, mis jääb toitude sees alati näha.

tavakasutaja

Postituste arv : 268
Join date : 26/07/2010

http://kitsedlambad.createforum.eu

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  pipi on Laup Mai 07, 2011 2:44 pm

Katsetasin ka siis selle äädikaga fetajuustu tegemise ära. Tuli välja küll(mitu korda juba teinud). Kogemus siis selline, et kui lehmapiimast teha, siis ei tasu teha täitsa värskest piimast, 2-3 päeva seisnud (külmas) piim annab rohkem välja. Nüüd katsetasin, lõikasin kuubikud ja panin oliivõli ja basiilikuga purki.

pipi

Postituste arv : 58
Join date : 02/03/2011
Age : 40

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  florita on Laup Mai 07, 2011 11:43 pm

Mina olen teinud sidrunimahlaga, muidu sama põhimõte nagu äädikaga. Siis, kui veel juustumass soe on, olen seganud sisse erinevaid asju, ära proovitud on küüslauk, murulauk ja basiilik, millest küüslauk oli minu arvates parim. Sellest samast juustumassist olen teinud ka maiustusi: segasin sisse suhkru ja mooniseemned ning panin massi vajutuse alla. Kui oli jahtunud, lõikasin tükkideks ja kastsin sulatatud valge šokolaadi sisse. Tulevad natuke lääged, midagi haput teeks head.

florita

Postituste arv : 36
Join date : 08/03/2011
Age : 37

Tagasi üles Go down

olen teinud ka 2l piimast

Postitamine  Aado on Laup Mai 14, 2011 2:36 pm

ei pea tingimata olema mitu kitse, et juustu saada Smile proovisin kohe tookord kui esimese kitse sain äädikaga. arvestasin lihtsalt kogused väiksemaks ja õnnestus suurepäraselt sain sellise lõigatava juustu umbes 1,5 dl. sõime maitsestamata, maasikatega. keegi andis vihje. väga mõnus magustoit. kuigi arvan, et kreemjam juust oleks magustoiduna sobivam.
avatar
Aado

Postituste arv : 84
Join date : 15/04/2011
Age : 41

http://vaiketalunikud.forum.co.ee/

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  maiekas on Laup Mai 14, 2011 7:08 pm

Mina pole veel äädikaga juustu teinud, sest pole raatsinud (laabiga tegin), aga äädikaga juustu peaks saama grillida ja praadida nagu seda jamie oliver tegi.

maiekas

Postituste arv : 11
Join date : 14/04/2011
Age : 49

Tagasi üles Go down

juustu maitsestamine

Postitamine  Jaanika on Kolm Veeb 01, 2017 8:38 pm

Minul on tekkinud küsimus, millal peaksin lisama maitseained ja soola. Olen senini hoidnud peale pressimist seda juustu soolvees 12 tundi aga juust jääb mage. Kas oleks parem lisada sool ja ka maitseained koheselt piimasse, kui panen kalgenduma st enne teraks lõikumist. Või panna peale teralõikust ning enne tera soojendamist.
Olen kasutanud juustu valmistamiseks raamatust võetud retsepte.

Palun juustu valmistajad, andke teada.
avatar
Jaanika

Postituste arv : 21
Join date : 12/04/2011
Age : 65

Tagasi üles Go down

Re: juustutegu

Postitamine  Sponsored content


Sponsored content


Tagasi üles Go down

Vaata eelmist teemat Vaata järgmist teemat Tagasi üles


 
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele